הסכם מכירת רכב
המדריך המדהים לקניית רכב משומש- אל תוותרו על קריאה לפני קניית רכב משומש !!!
קניית רכש משומש היא בדרך כלל אירוע משמח לקונה, אך לעתים עלולה להסתיים במפח נפש. למרבה הצער, במקרים לא מעטים נקנים רכבים משומשים ללא ביצוע בדיקות מקדימות שעשויות למנוע מפח נפש לקונה.
רשימה זו תעסוק בבדיקות מקדמיות שעשויות למנוע מפחי נפש בחלק מהמקרים. הדרכים שבהם ניתן להטעות קונה בלתי מוגבלות ולכן לא ניתן למצות את כולן ברשימה אחת.
בדיקות מקדימות לפני קניית רכב משומש
* האם המוכר הוא הבעלים הרשום של הרכב ברישיון הרכב?
הבדיקה הבסיסית ביותר לפני קניית רכב משומש היא פרטי הבעלים הרשום של הרכב. יש לבקש ממוכר הרכב את תעודת הזהות ורישיון הרכב, לבדוק את שם המוכר, מספר תעודת הזהות, כתובת המגורים וכיוצא באלו ולהוות בין המסמכים.
אם המוכר של הרכב אינו הבעלים הרשום של הרכב יש לבדוק היטב את הקשר בינו לבין הבעלים הרשום. בכלל זה יש לבקש מהמוכר להציג בפניכם ייפוי כח למכירת רכב המייפה את כוחו של המוכר למכור את הרכב ולוודא שפרטי מייפה הכח זהים לפרטים ברישיון הרכב ופרטי מיופה הכח תואמים את הפרטים בתעודת הזהות של מוכר.
אל תתביישו ליצור קשר עם בעל הרכב ולוודא שהוא מודע למכירה של הרכב, חתם על ייפוי הכח למכירת הרכב ייפה את כוחו של המוכר למכור את הרכב בשמו.
במקרה שמוכר הרכב מפנה אתכם לבעל הרכב באמצעות הטלפון אל תתביישו לשאול את בעל הרכב פרטים אישיים מזהים (מספר תעודת זהות, כתובת) וכן שאלות על הרכב שעשויות להיות בידיעה של הבעלים האמיתי של הרכב (תאריך עליה לכביש, היכן טופל, מכה או שריטה במיקום זה או אחר וכדומה).
* באיזה תאריך רכש המוכר את הרכב?
בדרך כלל אנשים לא מוכרים רכב זמן קצר לאחר שקנו אותו. במקרים מסוימים, מכירה בתוך זמן קצר מתאריך הקניה עשויה להעיד על כך שיש ברכב בעיה מכנית או בעיה קשה אחרת שבגללה המוכר מנסה להיפטר מהרכב. במקרים אחרים הדבר עשוי להציע על כך שהמוכר שעומד מולכם הוא סוחר רכב.
* בדיקת מספר השלדה ומספר המנוע של הרכב
אחת הבדיקות החשובות ביותר לפני קניית רכב משומש היא בדיקת מספר השלדה ומספר המנוע והשוואתם למספרים ברישיון הרכב.
- טיפ: ככל שיש אי התאמה בין הנתונים ברישיון הרכב לבין הנתונים ברכב עצמו אל תקנו את הרכב !!! זה לא משנה אם אי ההתאמה היא בספרה או אות אחת או אם למוכר הסברים מצוינים ומשכנעים לאי ההתאמה, אל תקנו את הרכב !!!
אם אתם לא יודעים לבצע בדיקה זו בעצמכם תבקשו ממכון הבדיקה לבדוק ולרשום במפורש בדוח הבדיקה את מספר השלדה ומספר הרכב ולהשוות בין הרישיון והרכב עצמו.
- טיפ: כיום ניתן לבדוק פרטים חשובים על כל רכב במאגר המידע הממשלתי מכל מחשב וטלפון נייד: משרד התחבורה – מספרי רישוי של כלי רכב פרטיים ומסחריים.
* העברת בעלות במשרד הרישוי ובדיקה אם רשומות הערות ביחס לרכב
רבים מעדיפים לבצע העברת בעלות בדואר ולא במשרד הרישוי בשל מספר הסניפים והנוחות, אך יש לדעת שהמידע במחשבי הדואר אינו עדכני ואמין כמו המידע במחשבי משרד הרישוי. עסקת קניית רכב משומש היא עסקה יקרה בדרך כלל והמחיר מצדיקה את הטרחה למשרד הרישוי.
אחת הבדיקות החשובות שניתן לבצע במשרד הרישוי רגע לפני העברת הבעלות היא בדיקת מספרי השלדה והמנוע והערות ברישיון הרכב (לדוגמה הערה על תאונה קשה).
- טיפ: רישיונות הרכב כיום אינם מקוריים ומופקים באינטרנט, ולכן היום קל יותר מתמיד לזייף נתונים ברישיון רכב. לעומת זאת את הנתונים במחשב של פקיד הרישוי קשה ביותר לזייף או לשנות.
* בדיקת שעבודים ועיקולים
רכבים רבים משועבדים לצדדים שלישים להבטחת מימון שניתן לקניית הרכב. במקרים אחרים מוטל על הרכב עיקול לטובת נושה של בעל הרכב.
הבדיקה אם הרכב ממושכן/משועבד יכולה להתבצע בקלות מכל מחשב וטלפון נייד בקישור: https://www.gov.il/he/service/pawn_perusal.
ניתן לבצע את הבדיקה כמו גם בדיקה של עיקולים במשרד הרישוי ובדואר ישראל רגע לפני העברת הבעלות ברכב.
- טיפ: לא חשוב מה ההסבר של המוכר ומה התירוץ. אם יש עיקול או משכון על הרכב, אל תקנו את הרכב !!!
* בדיקת הרכב במכון בדיקה
אל תוותרו על בדיקה של הרכב במכון בדיקה. קונים רבים סבורים שעלות בדיקת רכב במכון בדיקה יקרה מדי ולא מוצדקת.
מהצד השני יש לזכור שבדיקה מקצועית במכון יכולה לחשוף נזקים וליקויים מהותיים ברכב שלהם השפעה מהותית על שוויו ולחסוך כספים רבים.
יתרה מכך, במקרים קיצוניים הבדיקה עלולה לחשוף נזק ממשי שנגרם לרכב (לדוגמה למרכב) והוסתר על ידי המוכר. במקרים עוד יותר קיצוניים בדיקה כזו עשויה להציל חיי אדם ולמנוע מכם לקנות בתום לב רכב מסוכן שאין לו מקום על הכביש. אין מחיר לחיי אדם שניצלו בזכות איתור ליקוי בטיחות חמור ברכב במהלך בדיקה.
העברת בעלות במכירת רכב – האחריות של המוכר!!!
בהתאם לתקנה 284 לתקנות התעבורה, האחריות לרישום שינוי הבעלות ברכב חלה הן על מוכר הרכב והן על רוכש הרכב והיא מתבצעת בכל אחד מסניפי חברת דואר ישראל, באזור האישי הממשלתי ובמקרים מסויימים, במשרדי הרישוי.
לאחר ביצוע העברת בעלות, רוכש הרכב והמוכר מקבלים שטר העברת בעלות המאשר את שינוי רישום הבעלות ברכב. הזיהוי של מוכר הרכב ורוכש הרכב מתבצע באמצעות תעודות זיהוי ורשיון הרכב (ניתן לבצע את הפעולה באמצעות מיופה כוח).
התנאי המהותי לביצוע רישום שינוי בעלות על רכב הינו הסכמת שני הצדדים וחתימתם על שטר מכר.
אם יש שעבודים, עיקולים או הגבלות (כמו: תוקף רישיון הרכב פג למעלה משלושה חודשים, הגבלת העברת בעלות מטעם גוף מסוים) על הרכב, לא ניתן לבצע העברת בעלות בבנק הדואר. יש לפנות למשרד הרישוי.
לצפייה בדוגמאות הסכמי מכירת רכב בחינם:
.
- שטר מכר של רכב
- טופס בקשה לביטול רישום רכב
- הסכם למכירת רכב מחברת ליסינג
- יפוי כח להעברת בעלות ברכב מחברה/תאגיד
- יפוי כח להעברת בעלות ברכב מאדם פרטי
- הסכם מכירת רכב לדוגמה
- זיכרון דברים למכירת רכב לפני בדיקה
- הסכם מכירת רכב (דין תורה)