הסכם שיפוץ
מבוא
חוזה כתוב מפורט בינך לבין הקבלן שאתה שוכר חיוני לכל פרויקט שיפוץ או תיקון בית, לא משנה גודלו. אפילו העבודה הקטנה ביותר צריכה להיות מתועדת בכתב.
למה? מלכתחילה, חוזה בכתב מהווה הסכם משפטי מחייב בינך לבין הקבלן שלך. הוא מפרט את האחריות והזכויות של שני הצדדים ומבטיח שיש תיעוד ברור של ההסכם בינך לבין הקבלן.
חוזה נכון גם מקטין את הסיכון שלך. זה עוזר להגן עליך מפני אובדן כספי או אחריות אישית במקרה של נזק, תאונות או פציעות במהלך הפרויקט.
לבסוף, חוזה מקים את הבסיס ליחסי עבודה טובים בינך לבין הקבלן שלך. חוזה מפורט וברור מפחית בלבול ואי הבנות, ועוזר לשניכם לראות את העבודה באותו אופן.
האם את צריכה להרגיש נבוכה לבקש חוזה בכתב? בהחלט לא! קבלנים מקצועיים מנהלים עסק ויודעים שחוזה כתוב הוא חלק הכרחי משיטות עבודה עסקיות טובות. זה מגן עליהם וגם על הלקוחות שלהם.
אבל מה אם קבלן יציע לך להמשיך ללא חוזה כתוב, או שלא יעלה שום דבר על הנייר? אל תעשי את זה! הסיכונים פשוט גבוהים מדי.
מסמך זה מסביר חלק מהתנאים וההגבלות שניתן להשתמש בהם בחוזה כתוב לשיפוצים ותיקונים בבית. הוא מוצג למטרות המחשה בלבד כדי להדגים מה חוזה יכול לכסות ומדוע תוכן כזה ייכלל. מרכיבי הפרויקט, פרטים ספציפיים לאתר וגורמים אחרים המשפיעים על השיפוץ שלך עשויים להשתנות. מסמך זה אינו מהווה ייעוץ או המלצה ואינו תחליף להתייעצות עם עורך דין שמתמחה בתחום.
הצדדים לחוזה
חברות שיפוצים נעות מפעילות של אדם אחד ועד לארגונים גדולים עם אנשי מכירות, צוות אדמיניסטרטיבי וכוח אדם באתר. החוזה הוא בינך לבין חברת השיפוצים. כמו כן, יש לציין את איש המפתח מהחברה אשר יבצע או ינהל את העבודה ומי יהיה איש הקשר העיקרי שלך.
מספר חברה או עוסק מורשה נדרש עבור כל העסקים הרשומים וצריך להיות רשום בחוזה.
מסמכי חוזה
עבור פרויקטים קטנים, חוזה של עמודים ספורים בלבד עשוי להספיק כדי ליצור את החוזה המלא בינך לבין הקבלן שלך. פרויקטים גדולים יותר עשויים לדרוש מסמכים נוספים, כגון שרטוטים ותוכניות אשר יש לצרף ולהפוך לחלק מהחוזה.
מפרטים מתארים את החומרים והמוצרים שישמשו בעבודה. המפרט צריך להיות מפורט ולכלול בהתאם: שם מותג, מידות, דגם, מספר מוצר, צבע (מספר ו/או שם ספציפי), מאפייני ביצועים וכן הלאה. בעבודה קטנה המשתמשת בכמה מוצרים שונים, מפרטים עשויים להיכתב ישירות בתיאור העבודה בטופס החוזה.
תיאור העבודה
מילת המפתח לסעיף זה היא פירוט. זה צריך לתת תיאור יסודי של העבודה ומה יש לעשות, צעד אחר צעד. כך, שום דבר לא נשאיר למקרה או נשמט בטעות, וגם לך וגם לקבלן שלך יש הבנה ברורה במה כרוכה העבודה. בדרך כלל, חלק מהדברים שצריכים להיות רשומים הם:
- עבודת הכנה (למשל: פירוק קירות, הסרת רעפים ישנים)
- פריטים שיש להציל לשימוש חוזר (למשל אביזרי אמבטיה, דפוס). יש להבין כי, אלא אם צוין אחרת, פריטים שהוסרו יהיו שייכים לקבלן.
- סילוק פסולת (למשל הובלה לאתר הטמנה; טיפול מיוחד בפסולת מסווגת או מסוכנת)
- פרטים מבניים (למשל מסגור, כיסוי, בידוד, תת רצפות, תעלות, חיבור לאינסטלציה וחשמל)
- שם מותג, סגנון ומידע אחר על המוצר (למשל תנור, חלונות, מתקנים, חיפויים, קירוי) – יכולים להתייחס לרשימת המפרט, אם יש
- גודל ומיקום (למשל חלונות, דלתות, ארונות) – יכולים להתייחס לשרטוטים, אם יש
- עבודות גימור (למשל מספר שכבות צבע או כתם)
יש לציין גם כל עבודה שהקבלן לא יהיה אחראי לה, למשל, גינון או הנחת שטיחים, אם זה המקרה. כמו כן, האם תספק חלק מהחומרים בעצמך? האם תעשה חלק מהעבודה בעצמך? או לשכור אחרים שיעשו את זה? יש לציין זאת בתיאור העבודה.
הקבלן אמור להיות מסוגל לומר לך אילו אישורים נדרשים עבור השיפוץ שלך. אם הקבלן מקבל את כל ההיתרים והבדיקות הנדרשות לעבודה מטעם לקוחותיו יש לציין זאת בחוזה. עם זאת, שים לב שהאחריות לעמידה בדרישות ההיתרים הרווחות מוטלת בסופו של דבר על הבעלים של הנכס. אם יש לך שאלות, התקשר לעירייה שלך. כמו כן, גלה אם יש צורך בפיקדון לכיסוי כל נזק ותיקון לרכוש עירוני או שירותים הנובעים מעבודתך.
עבור שיפוצים גדולים יותר או מורכבים יותר, תיאור יסודי של העבודה יכול להיות באורך של מספר עמודים וניתן לצרף לחוזה כמסמך נפרד, שייחתם על ידי שני הצדדים. אחת הדרכים להחליט אם התיאור מפורט מספיק היא לחשוב עליו כעל מערכת הוראות. האם שני אנשים המשתמשים בתיאור זה יגיעו לאותה תוצאה, או שיש פערים במידע או צורך בהבהרה?
לוח זמנים
התאריכים הכלולים בחוזה מייצגים את האומדן הטוב ביותר של הקבלן לגבי מתי ניתן להתחיל את העבודה וכמה זמן ייקח לסיום. עבור פרויקטים ארוכים יותר, או כאלה הכוללים שלבים נפרדים, הקבלן עשוי להעריך מועדי סיום לכל שלב.
על הקבלן לתזמן את העבודה בקפידה כדי להבטיח התקדמות יעילה והגיונית. זה קריטי במיוחד אם מספר קבלני משנה מעורבים ויש להכניס אותם בזמן הנכון. לוח הזמנים גם צריך לשקול כל עבודה שאתה רוצה לבצע בעצמך או לשכור אחרים ישירות לבצע, במיוחד אם לעבודה זו יש השפעה ישירה על עבודת הקבלן. לדוגמה, אם ברצונך לדאוג להתקשרות עם השרברב המורשה או החשמלאי המורשה בעצמך, לוח הזמנים אמור לאפשר זמן סביר למשימה זו. יחד עם זאת, אתה צריך לוודא שעבודה זו מתבצעת בזמן הנתון, או שהקבלן לא יוכל להשלים את הפרויקט שלך בזמן.
אם ברצונך לבצע שינויים כלשהם לאחר תחילת העבודה, עליך לדבר ישירות עם הקבלן או עם מנהל הפרויקט שמונה, לא עם קבלני המשנה או העובדים באתר.
שוחח עם הקבלן על לוח הזמנים. אם יש שעות או ימים מסוימים שבהם אתה לא רוצה שהעבודה תתבצע, הקבלן צריך לתכנן סביב ההגבלות הללו. זמנים ותאריכים אלו יש לציין בחוזה.
במקרה של ביטול החוזה לפני תחילת העבודה, הקבלן רשאי לחייב אותך עבור הכנת תוכניות ומסמכי עבודה נוספים. עלות זו תופחת מההחזר שניתן לך על ידי הקבלן, והתכניות ושאר המסמכים יימסרו לידיך. באופן דומה, הקבלן ינכה את העלות של כל רכישה בהזמנה מיוחדת מראש, כגון חלונות מותאמים אישית.
תנאי תשלום
קבלנים משתמשים במספר שיטות כדי לקבוע את עלות השיפוץ. לרוב נעשה שימוש בחוזה העלות הקבועה שנקבעה הכוללת. בחוזה קוסט פלוס, המשמש בעיקר בפרויקטים גדולים יותר הדורשים רמה גבוהה יותר של ניהול ואדמיניסטרציה, הקבלן יגבה את כל ההוצאות שייגרמו במהלך העבודה (חומרים, עבודה, השכרות וכו') בתוספת תשלום נוסף עבור ניהול הפרויקט. , מחושב או כאחוז מסך ההוצאות, או כשכר טרחה קבוע.
שוחח עם המשפץ שלך איזו גישה עשויה להיות המתאימה ביותר לפרויקט שלך.
לוח זמנים לתשלום
אין מודל סטנדרטי אחד לתשלום – פריסת התשלומים תלויה בקבלן ובעבודה. לוח זמנים ברור ודיון מראש לפני החתימה על החוזה יסייעו למנוע אי הבנות וסכסוכים בהמשך הדרך.
מקובל לשלם פיקדון עם חתימת החוזה. גודל הפיקדון יכול להשתנות באופן משמעותי, בין 5 ל-15 אחוזים משווי החוזה. אם הפרויקט שלך דורש מוצרים בהתאמה אישית, כגון חלונות או דלתות, הקבלן עשוי לבקש תשלום שאינו ניתן להחזר בעת הזמנת המוצרים.
בשיפוצים גדולים יותר, ייתכן שהקבלן ירצה שתשלם תשלומי התקדמות באבני דרך ספציפיות, למשל. לאחר יציקת התשתית לתוספת ושוב כאשר המסגרת סגורה בקירות חיצוניים וגג. תשלומי התקדמות מאפשרים לקבלן לשלם תחזיות וספקים עבור עבודה שנעשתה בשלב מוקדם של הפרויקט.
"השלמה" יכולה להתרחש בשלבים. השלמה משמעותית פירושה שהפרויקט מוכן לשימוש. השלמה סופית פירושה שהכל נעשה, עד הפריט האחרון. לעיתים, עלולים להיווצר עיכובים ממושכים בגלל איחור באספקה של פריטים קטנים, כגון ידיות לדלת. אתה והקבלן שלך יכולים לגבש עצירת סיום סופית, המאפשרת לך לשלם לקבלן עבור עבודה שכבר בוצעה על ידי הקבלן תוך שמירה על סכום סביר עבור הפרטים האחרונים של העבודה. מזג האוויר יכול גם לגרום לעיכוב בסיום העבודה, ויתכן ואתם והקבלן שלכם תצטרכו לבצע "בלימה עונתית", כך שעבודות מסוימות ישולמו מאוחר יותר, לאחר שהסתיימו לאחר שמזג האוויר ישתפר.
שינויים בעבודה
אם תשנה את דעתך ותהיה מעוניין להוסיף או למחוק משהו לעבודה, קבלנים בדרך כלל מסוגלים ומוכנים להכיל את זה. תוספות הן משלימות לחוזה, וגם התשלום הוא מחוץ לתחום החוזה המקורי. יש לערוך 'צו שינוי' שיכסה כל עבודה כזו, ועל כך יש לחתום הן על ידכם והן על ידי הקבלן. ייתכן שתצטרכו לשלם פרמיה עבור תוספות, במיוחד אם הן משבשות עבודה שכבר נעשתה או גורמות לעיכוב בעבודה המתוכננת. אם אתם רוצים להקטין את העבודה, ייתכן שתצטרכו לשלם קנס מאותן סיבות. הקבלן רשאי לגבות מכם אחוזים משווי העבודה שבוטלה.
אחריות
על הקבלן להבטיח את כל הביצוע והחומרים למשך שנה אחת לפחות לאחר סיום הפרויקט. מוצרים רבים (למשל חלונות, תנור, רעפי קירוי) מגיעים עם אחריות יצרן אינדיבידואלית, חלקם נמשכים מעבר לתקופה של שנה. על הקבלן לספק לך אחריות יצרן כזו. במקרה של פגמים במוצרים בעלי אחריות אלו, רשאי הקבלן ליטול על עצמו אחריות להתנהלות מול היצרנים מתוך אדיבות מקצועית; עם זאת, מומלץ לברר את התהליך עם הקבלן.
ביטוח
על הקבלן לשאת בביטוח אחריות צד ג', לא רק כדי להגן על רכושך, ביתך ומשפחתך, אלא גם על נכסים סמוכים, כמו גם על שכנים וכל אדם אחר שעלול להגיע לנכס שלך. ככל שפרויקט השיפוץ גדול יותר, כך גדל הכיסוי הנדרש להבטחת הגנה מלאה במקרה של תאונה או פציעה. כמו כן, כדאי לוודא כי הקבלן מבוטח מפני גניבה של חומרים כלשהם במקום שהקבלן אחראי עליהם במסגרת החוזה, עד להתקנת החומרים או המוצרים. שימו לב שביטוח הקבלן לא יכסה חומרים שיסופקו על ידכם.
ליתר בטחון, פני לסוכן הביטוח שלך לפני תחילת העבודה. שיפוץ קטן ככל הנראה לא ישפיע על ביטוח הדירה שלך. עם זאת, פרויקט גדול עשוי להפוך את ביתך לאתר בנייה אשר בתורו עשוי להשפיע על תנאי ההסכם שלך עם חברת הביטוח שלך. אם אתם מתכננים לפנות את הבית לזמן כלשהו במהלך השיפוץ, כדאי ליידע את המבטח שלכם. אם השיפוצים מוסיפים ערך לבית שלך, ייתכן שתצטרכי להגדיל את הכיסוי שלך כדי לשקף עלות החלפה גבוהה יותר של הבית שלך.
דוגמאות הסכמי שיפוצים:
.
- הסכם קבלנות – עבודות שיפוץ
- הסכם קבלנות עבודות שיפוץ
- הסכם שיפוץ תוספות בנייה והתאמות
- חוזה קבלן ראשי לביצוע עבודות שיפוץ בניין